vineri, 7 ianuarie 2011

AMENAJARI INTERIOARE SI EXTERIOAREA

Amenajarea interioara a unui apartament sau a unei case pr
esupune realizarea mai multor lucrari. Ca pasi generali putem identifica:
 • Punerea la punct a instalatiei sanitare si termice
 • Realizarea sau repararea instalatiei electrice
 • Inlocuirea tocurilor ferestrelor vechi cu tamplarie noua cu geam termopan
 • Izolarea termica - placarea cu polistiren - exterioara sau interioara a peretilor expusi zonelor spre nord sau exteriori
 • Tencuirea, repararea si gletuirea peretilor si a tavanelor
 • Placarea cu faianta in baie si bucatarii
 • Placarea cu gresie in baie, bucatarie si hol
 • Zugraveli interioare pentru pereti si tavane
 • Finisarea pardoselilor din camere si hol cu parchet
 • Montarea sau reconditionarea tocurilor pentru usile de interior
 • Finalizarea finisajelor in jurul tocurilor de usi
 • Montarea obiectelor sanitare la etapa amenajari bai
 • Montarea aplicelor si a corpurilor de iluminat
 • Montarea mobilei de bucatarie si a chiuvetei
 • Finalizarea etapei de utilare cu mobila a apartamentului sau a casei in hol, dormitor, sufragerie, living
 • Imbinarea elementelor de decoratiuni interioare cu camerele si spatiile de locuit
Pentru amenajarea interioara, avem nevoie cu siguranta de matarialele de constructii adecvate. Dupa ce ne alcatuim planul de amenajare, vom trece la identificarea acelor furnizori care pot asigura realizarea obiectivelor noastre. Printre cele mai uzuale materiale avem in vedere adezivii de gresie si faianta, vopseaua lavabila si multe altele.
Desigur, aici am descris in mare pasii generali. Fiecare etapa enumerata cuprinde la randul ei subetape si lucrari specifice. Dar pentru a cuprinde aceste lucruri, ele sunt descrise pas cu pas in multe poze si exemple de amenajari interioare
Amenajari Interioare Bucuresti
De multe ori cautam o firma de amenajari interioare care sa fie din localitatea in care locuim, fie ea oras, sat sau comuna. Ca prim exemplu sa vedem in continuare cum gasim o firma de amenajari in Bucuresti si de unde cumparam materialele de constructii si amenajari.
Prima varianta este sa intrebam prietenii din Bucuresti care au mai renovat cu ce echipe au lucrat. Ii intrebam despre ce lucrarea au avut de facut si daca au fost multumiti. Asadar, dupa cum bine stim, pentru o firma, cea mai buna reclama este recomandarea personala.

Ca sa comparam preturile aflate de la prieteni cautam " pe net ". Ne putem face o idee despre preturi practicate de firmele de amenajari interioare care furnizeaza servicii in Bucuresti si imprejurimi. Daca avem o adresa de e-mail le putem cere o oferta de pret pe care sa o primim pe e-mail.

O alta sursa de informare este presa scrisa. Astazi sunt la indemana cataloage de firme clasificate dupa localitate si dupa domeniul de activitate.

Pentru materialele de constructii, in Bucuresti avem o foarte mare oferta prezenta in hypermarket-uri dedicate acestui domeniu, in magazine specializate in gresie si faianta. , obiecte sanitare sau instalatii.
Asadar, daca locuiti in Bucuresti si v-ati hotarat sa renovati apartamentul sau sa amenajati o casa, trebuie sa alocati un pic de timp analizei ofertei locale.
O metoda eficienta de sporire a confortului termic in apartamente este izolarea interioara a peretilor cu polistiren expandat. Acesta este folosit si in lucrarile de izolatie exterioara a blocurilor sau a caselor. La reabilitarea termica a blocurilor se folosesc placi mai groase de polistiren. In interior, nu dorim sa luam foarte mult din spatiul camerelor, asa ca folosim polistiren mai subtire. Producatorii de materiale de constructii si amenajari va ofera o gama larga de placi de polistiren expandat de diverse dimensiuni. In imaginile urmatoare puteti vedea cum se placheaza cu polistiren o camera de apartament.
Iata cum arata o placa de polistiren. O stim cu totii din copilarie, cand ii spuneam "scartaietoare" si construiam din ea nave su catarg din bete de chibrit. Se gaseste, asa cum spuneam, sub forma de placi de diferite dimensiuni si grosimi.
Placa de polistiren pentru izolatia interioara
Poze amenajari - Placa de polistiren pentru izolatia interioara
O etapa esentiala in placarea cu polistiren este curatarea peretilor de vopseaua veche si de glet. Cu alte cuvinte, trebuie sa ajungem la zid. Inainte de a incepe placarea propriu-zisa, este bine sa dam cu amorsa pe pereti.
Amorsare pereti
Poze amenajari - Amorsare pereti
Preparam adezivul si il intindem pe una din fetele placii de polistiren cu drisca zimtata. Acest lucru va permite o distribuire egala a adezivului pe toata suprafata placii. 
Intindem adezivul pe placa
Poze amenajari - Intindem adezivul pe placa 
AMENAJARI INTERIOARE CU GIPS CARTON SI TAVANE FALSE
Peretii de gips carton numiti dupa popularitatea unui producator - pereti de rigips - sunt indragiti de fanii amenajarilor interioare. Tavanele creeaza o impresie deosebita in designul de interior, fiind in general acel element care completeaza atmosfera camerei.
Placile de gips carton se pot prelucra foarte usor. Fiind constituite dintr-un sandwich de gips intre doua foi de carton el se taie astfel: se traseaza cu o linie dreapta zona de taiere. Apoi, cu un cutter se cresteaza una din suprafete. Se apuca partea de dupa taietura si se indoaie in sensul foii de carton care nu a fost crestata. Materialul de gips se va rupe exact in zona taieturii cartonului. Cu toate ca el se poate taia foarte usor, placa in sine este rezistenta in timp si se comporta foarte bine la punerea in lucrare.

Proiectarea unui tavan fals in bucatarie este determinata in general de motive de ordin estetic, ce tin de design. In unele cazuri, insa, poate fi o alegere motivata de necesitatea de a masca anumite tevi sau grinzi. In orice caz, tavanul este in stransa legatura cu corpurile de iluminat din bucatarie si, daca tot e sa facem un tavan din gips carton, putem gandi si un sistem de iluminat care sa il puna valoare. Va prezentam mai jos cateva idei si modele de tavane false din gips carton cu corpurile de iluminat incorporate.
Iata un model clasic - o scafa de gips carton cu spoturi pe perimetrul tavanului. Alegerea zugravelilor interioare in aceeasi nuanta cu mobila de bucatarie este o idee foarte reusita.
Tavan fals cu spoturi incorporate
Poze amenajari - Tavan fals cu spoturi incorporate
Un design original, dar simplu si de efect, tot cu spoturi luminoase, dar de data aceasta pe centru.
Spoturi de lumina pe centru
Poze amenajari - Spoturi de lumina pe centru
Pentru o bucatarie mare, in care blatul de lucru este asezat in mijloc, putem realiza un tavan din gips carton chiar deasupra hotei de bucatarie, mascand teava de evacuare a acesteia.
Tavan fals in bucatarie
Poze amenajari - Tavan fals in bucatarie
Desigur, pentru proiectarea si realizarea instalatiei electrice, precum si a tavanelor, va recomandam sa apelati la firmele specializate din domeniu. Noi v-am prezentat doar cateva idei, ce pot fi adaptate la spatiul disponibil. 

Pereti Despartitori din Gips Carton
Peretii din gips carton ne permit sa aducem modificari impartirii spatiului de locuit. Putem realiza un perete despartitor atunci cand dorim sa transformam o camera mare in doua sau mai multe incaperi mai mici, de exemplu, sau pentru a separa vizual livingul de zona de luat masa. Sa vedem cum se realizeaza un astfel de perete si ce materiale ne trebuie.
In prima etapa se marcheaza pe pardoseala si pe tavan conturul peretelui. Pe pardoseala se va inlatura parchetul, daca exista, pe suprafata unde se va construi peretele despartitor. Se monteaza pe pardoseala si pe tavan, pe conturul trasat, un profil in forma de U de aproximativ 3 cm latime. Prinderea se face in dibluri din 60 in 60 cm.
Vertical, cu capetele introduse in aceasta "sina" se monteaza profile cu latimea de 5 cm. "Stalpii" verticali se pun din 60 in 60 cm si se fixeaza cu suruburi autofiletante "albe" in sina de ghidaj. In cazul uzual al unui apartament de bloc inaltimea este de 2.60 m iar lungimea profilelor este de 3m astfel ca se vor taia corespunzator. Se iau panouri de gips carton si se pozitioneaza vertical. Ele au uzual lungimea de 3 m si se vor taia astfel incat sa se sprijine pe pardoseala, iar la tavan sa mai ramana 2 cm pentru preluarea dilatarilor. Se pun vertical pe structura metalica si se prind cu suruburi autofiletante "negre" de 2.5 cm in profilele metalice.
Inainte de a monta "a doua fata" a peretelui se pune vata minerala pentru izolarea termica si fonica. Vata minerala este sustinuta de piese de agatare pentru izolatii. Piesele se monteaza la distante de 60 cm ca intr-o suprafata de sah. Piesele de sustinere sunt ca niste carlige si au rolul de a preveni "lasarea" vatei.
Se finiseaza muchiile verticale exterioare cu coltare metalice si glet de ipsos special. Intre tavan si placi se pune un silicon acrylic elastic finisat apoi cu banda fina de fibra de sticla si glet. Imbinarile dintre panourile de gips carton se finiseaza cu banda fina de fibra de sticla si cu glet de ipsos special.
Cam acestea sunt etapele de realizare a unui perete despartitor din gips carton.
Sa fii mester. Devine mai usor.
Intrebari si raspunsuri despre peretii despartitori din gips carton:

Intrebare: Se poate pune peste vata si polistiren?
Raspuns: In principiu, nu ne opreste nimeni sa punem cate straturi izolatoare vrem. Ca si cu hainele, ne putem imbraca foarte gros daca e ger afara. Revenind, atat vata minerala cat si polistirenul au nevoie de un suport de fixare. Deci, daca punem vata fixata pe peretele de gips carton pe o fata interioara, pe cealalalta fata interioara putem lipi placi de polistiren daca spatiul dintre cele doua foi o permite. 


Atunci cand dorim sa acoperim tevile inestetice din camera sau denivelarile peretelui, alegem varianta unei scafe din gips carton. In unele cazuri, aceasta poate avea si un rol pur decorativ, ca suport pentru spoturile de lumina, sau pentru a crea simetrie, atunci cand pe peretele opus se afla o grinda. Sa vedem intr-un material ilustrat cu poze de amenajari interioare , care sunt etapele realizarii unei scafe de gips carton.
Gipsul carton este sustinut de un suport alcatuit din profile metalice de tabla zincata. Acestea se gasesc in comert, in magazinele de amenajari interioare si constructii cu grosimi diferite, in functie de destinatie. Lungimea unui profil este, de regula, de 3 sau 4 metri. Mai intai, trebuie sa stabilim dimensiunile scafei, tinand cont de tevile pe care dorim sa le mascam sau de marimea spoturilor pe care le vom monta pe scafa. Masuram cu grija si trasam pe perete linia pe care vom prinde profilul metalic. Taiem profilele din tabla zincata la dimensiunile dorite, folosind polizorul unghiular.
Cum arata profilul metalic pentru gips carton
Poze amenajari - Cum arata profilul metalic pentru gips carton
Profilele metalice se prind de perete in dibluri. Gaurim atat profilul, cat si peretele, cu bormasina si introducem diblurile la distante de aproximativ 30-40 cm unul de altul. Prindem profilele in suruburi.
Cum se prinde profilul in perete sau tavan
Poze amenajari - Cum se prinde profilul in perete sau tavan
Incepem cu profilele care se prind direct in perete, dupa care continuam realizarea suportului de dimensiunile dorite. 

Zugravelile interioare creeaza atmosfera locuintei. Cu totii vrem sa fim inconjurati de lumina si culoare, de un ambient placut. Alegem zugraveala casei in functie de personalitatea noastra, de designul interior si de decoratiunile interioare cu care vrem sa ne infrumusetam casa.
Metoda cea mai raspandita in acest moment pentru zugravelile interioare o constituie folosirea vopselei lavabile. De ce se numeste vopsea lavabila? Pentru ca ea poate fi spalat de praf cu apa. Chiar asa! Daca in timp se murdareste, se poate lua un burete umed si se pot spala peretii cu el. Totusi, trebuie sa fim atenti la urmatorul aspect. Vopseaua lavabila este si solubila in apa. Deci, o data cu spalarea vom lua si un strat de vopsea. Deci dupa spalare probabil va fi nevoie sa mai aplicam un strat subtire de vopsea lavabila pentru zugraveala interioara.

In zugravelile interioare, prima etapa de lucru este curatarea peretilor de vechea vopsea. Fie ca pe pereti a fost vopsea lavabila, var sau huma, aceasta trebuie inlaturata inainte de a zugravi din nou peretii incaperii. Inainte de a ne apuca de lucru, ne asiguram ca avem toate uneltele necesare: un spaclu, un trafalet, o bidinea, o galeata cu apa, o scara solida pentru a avea acces la tavan si la zona inalta a peretilor, manusi de protectie pentru maini si, eventual, ochelari de protectie impotriva prafului si molozului. Nu uitam sa acoperim parchetul sau pardoseala, usile de interior si, eventual mobila ramasa in camera cu o folie din plastic, pentru a o proteja de praf, glet si vopsea lavabila.
Curatarea zugravelii vechi se face dupa umezirea prealabila a peretilor, pentru a inmuia vopseaua si a identifica zonele in care vechiul glet se umfla si trebuie reparat.
Mobila trebuie acoperita cu folie de plastic
Poze amenajari - Mobila trebuie acoperita cu folie de plastic
Umezim peretii cu ajutorul unui trafalet, pe care il inmuiem in galeata cu apa, aflata la indemana. Dupa ce am umezit o portiune din perete, lasam sa se inmoaie vopseaua timp de 10-15 minute.
Se umezesc peretii cu trafaletul
Poze amenajari - Se umezesc peretii cu trafaletul
Daca peretii sunt bine umeziti, zugraveala veche se indeparteaza usor de pe perete cu ajutorul unui spaclu. Razuim, razuim, razuim....
Curatam vopseaua veche cu spaclul
Poze amenajari - Curatam vopseaua veche cu spaclul 
Gletuirea peretilor si a tavanului este o etapa importanta in zugravirea unei camere. Dupa operatiunea de curatare a peretilor de vopseaua veche zidurile trebuie reparate cu tencuiala sau adeziv, daca este cazul, dupa care se aplica gletul. Inainte, se umezesc peretii cu un strat subtire de amorsa, preparata din aracet cu apa. Proportia este de cel mult 1/10.
Cum se prepara amorsa de aracet
Poze amenajari - Cum se prepara amorsa de aracet
Amestecam bine aracetul cu apa, intr-o galeata, pentru a-l dizolva. Putem folosi un amestecator montat la bormasina.
Se amesteca amorsa
Poze amenajari - Se amesteca amorsa
Aplicam amorsa obtinuta cu un trafalet sau o bidinea direct pe perete, pentru a umezi peretii. Dupa aceea, lasam peretii sa "traga" umezeala, intre 1/2 ora si 1 ora: iarna mai mult timp, vara mai putin, deoarece se usuca mai repede. Astfel, gletuirea peretilor si a tavanului va fi mai eficienta.
Cum se aplica amorsa pe pereti
Poze amenajari - Cum se aplica amorsa pe pereti
Intrebari si raspunsuri despre amorsa gletuire perete:

Intrebare: Aceasta amorsa previne si aparitia mucegaiului?
Raspuns: Nu, rolul amorsei este doar acela de pregatire a peretelui pentru gletuire, prin uniformizarea capacitatii de absorbtie a peretelui, pentru a creste nivelul de aderenta al gletului. Pentru a preveni aparitia igrasiei, se foloseste o solutie anti-mucegai pe baza de clor, aplicata direct pe tencuiala.

Intrebare: Intre straturile de glet se da cu amorsa?
Raspuns: Nu este necesar sa se aplice amorsa si intre straturile de glet, insa se va aplica un strat de amorsa peste glet inainte de a zugravi cu vopsea lavabila.

Cum aplicam glet? Va prezentam mai jos, pas cu pas, toate etapele gletuirii peretilor si tavanului, in imagini relevante. Nu mai ramane decat sa ne incepem aplicarea gletului. Spor la treaba!
Dupa ce am aplicat amorsa pentru gletuirea peretelui, preparam gletul intr-un vas curat, cu apa. Atentie: punem gletul in apa si nu invers. Pentru a obtine densitatea optima, trebuie ca gletul sa ajunga putin deasupra apei.
Presaram gletul intr-un vas cu apa
Poze amenajari - Presaram gletul intr-un vas cu apa
Lasam cateva minute gletul sa traga apa. Nu amestecam inainte, deoarece este posibil sa se formeze "cocoloase", care ne vor impiedica sa plicam un strat uniform de glet.
Cum se prepara gletul
Poze amenajari - Cum se prepara gletul
Cand tot gletul este umezit, putem amesteca. Pentru a fi mai siguri, putem folosi un amestecator montat la bormasina, dar la viteza moderata. 

Dupa aplicarea si uscarea gletului, urmatoare etapa in zugravirea camerei este finisarea gletului, pentru un aspect neted si fin. Pentru finisarea gletului, folosim fie panza ori hartie abraziva, fie o plasa abraziva. Daca folosim panza sau hartie abraziva, alegem mai intai una cu granulatie mai mare, iar la finisarea finala, o granulatie mai fina, pentru a da peretilor un aspect cat mai placut. Plasa abraziva se poate monta pe un suport din lemn, pentru a fi mai usor de folosit.
Suport din lemn pentru plasa abraziva
Poze amenajari - Suport din lemn pentru plasa abraziva
Avantajul plasei abrazive este faptul ca permite trecerea prafului rezultat in urma finisarii, realizand in acelasi timp un finisaj eficient si fin al peretilor.
Plasa abraziva pentru finisarea peretilor
Poze amenajari - Plasa abraziva pentru finisarea peretilor
Montam panza abraziva pe suportul de lemn, care are o latime aproximativ egala cu bucatile de plasa. Acestea se fixeaza de suport la capete. 

Peretii sunt gletuiti si finisati si ne pregatim pentru aplicarea vopselei lavabile. Trebuie sa stim ca, pentru a obtine cele mai bune rezultate in zugraveli interioare , este bine sa amorsam peretii inainte de a-i vopsi cu lavabila. Rolul amorsei este de a uniformiza capacitatea de absorbtie a peretelui. Astfel, vopseaua lavabila se va aplica si se va usca uniform.
Cum se prepara amorsa
Poze amenajari - Cum se prepara amorsa
In comert, in magazinele de amenajari si decoratiuni interioare , gasim amorsa gata preparata, sub denumirea de grund de amorsare. Daca dorim sa preparam singuri amorsa, aceasta este un amestec de aracet cu apa, in proportie de 1/10. Procedeul este acelasi cu pregatirea amorsei pentru gletuirea peretelui .
Amorsa se aplica cu un trafalet
Poze amenajari - Amorsa se aplica cu un trafalet
Amestecam bine amorsa si o aplicam pe pereti cu un trafalet. Avem grija sa amorsam si zonele mai inguste, de langa tocul ferestrei. Lasam peretii si tavanul sa absoarba amorsa timp de cel putin 30 de minute, in functie de anotimp si de temperatura. Desigur, daca este mai cald, peretii se usuca mai repede. Dupa amorsare, in zugravirea interiorului urmeaza aplicarea vopselei lavabile albe . 

Dam cu amorsa si zonele inguste
Poze amenajari - Dam cu amorsa si zonele inguste
Intrebari si raspunsuri despre amorsa pentru vopsea lavabila:

Intrebare: Daca este var pe perete ce trebuie sa fac sa dau glet?
Raspuns: Zugraveala veche trebuie inlaturata. Gletul nu se poate aplica peste var, deoarece exista riscul sa se umnfle. In principiu, varul se poate inlatura cu apa, si sub acesta probabil exista un alt strat de glet vechi. Mai intai, udati peretii si curatati varul. Acolo unde stratul de glet vechi se umfla la umezeala, va trebui curatat si se va aplica un alt strat de glet. Este posibil sa fiti nevoit sa curatati peretii complet de zugraveala si de gletul vechi, pentru a fi sigur ca obtineti un rezultat cat mai bun. In rest, se urmeaza etapele de zugraveli interioare descrise pe site.

Intrebare: Ce fel de amorsa trebue folosita inainte de a zugravi cu vopsea antimucegai?
Raspuns: Daca aveti de vopsit o suprafata predispusa la igrasie si intentionati sa folositi o vopsea lavabila antimucegai, atunci puteti cumpara si amorsa gata preparata, pe baza de rasini acrilice, aditivi, agenti antifungici si antibacterieni cu rol de prevenire a aparitiei igrasiei.

Intrebare: Pot da cu amorsa si apoi cu vopsea lavabila o portiune cu tapet (care nu este in relief si este fara model, un gri deschis), fara a-l inlatura in prealabil?
Raspuns: Nu se recomanda aplicarea vopselei lavabile peste tapet, deoarece nu va face "priza" cu suprafata respectiva. Cel mai bine este sa dati jos tapetul, sa curatati suprafata de orice urme de adeziv si apoi sa aplicati amorsa de glet, glet, amorsa de vopsea si abia apoi stratul final de vopsea lavabila.

Intrebare: Daca peretii sunt "afumati" de la fumat, trebuie sa-i spal intai cu solutie de sapun? Daca da, cand dau amorsa, dupa ce se usuca?
Raspuns: Daca peretii sunt vopsiti cu vopsea lavabila, ii puteti spala cu o solutie de apa si sapun, dupa care inlaturati urmele de sapun cu apa curata. Lasati sa se usuce si apoi aplicati amorsa si vopseaua lavabila.

Intrebare: Amorsa o prepar din aracet cu apa calda sau rece?
Raspuns: Amorsa se prepara cu apa rece.

Intrebare: Peretii de rigips: amorsa +lavabila=ok?
Raspuns: Pe peretii de gips carton se poate aplica direct amorsa si apoi vopseaua lavabila.

Intrebare: Daca am dat glet si lavabila si a aparut mucegai, ce trebuie sa fac inainte de a da cu lavabila antimucegai?
Raspuns: In primul rand, trebuie identificata cauza aparitiei mucegaiului. Igrasia apare de obicei deoarece peretele ramane ud in urma infiltrarii apei. Cel mai probabil se infiltreaza apa pe sub tocul geamului - trebuie sa verificati daca s-a facut corect hidroizolatia dupa montarea termopanelor (daca aveti termopane). Abia dupa inlaturarea cauzei aparitiei igrasiei, peretele trebuie curatat complet pana la zid si se aplica o solutie speciala anti-mucegai, de obicei pe baza de clor. Apoi se aplica un nou strat de glet si in final vopseaua lavabila anti-mucegai.

Intrebare: Ce se intampla daca un perete care a fost zugravit cu lavabil in urma cu 3 ani si care este murdar dintr-o exploatare normala este rezugravit fara amorsa dupa aceasta perioada?
Raspuns: Rolul amorsei este acela de a lipi particulele de praf de perete si de a crea o punte de aderenta cu noul strat de vopsea. Fara amorsa, praful creeaza o pelicula non-aderenta si exista riscul ca vopseaua noua sa nu faca priza.

Intrebare: Am tencuit o camera, am dat cu glet, am dat cu amorsa si apoi cu var lavabil si tot imi apare mucegai. De ce?
Raspuns: Pentru ca zugraveala noua nu garanteaza disparitia mucegaiului. Trebuie identificata si inlaturata cauza umezelii ce provoaca aparitia mucegaiului. Verificati daca exista fisuri in perete ce ar putea permite infiltrarea apei. Daca igrasia apare in zona tocului geamului, verificati daca hidroizolatia din jurul ferestrei a fost facuta corect. Pe peretii exteriori poate aparea mucegai in lipsa incalzirii suficiente a camerei sau in lipsa unei ventilatii/aerisiri a incaperii. Daca inlaturati toate posibilitatile de infilatrare a apei, o alta idee ar fi sa masurati umiditatea relativa din camera cu ajutorul unui higrometru. Daca acesta indica o valoare mai mare de 60-70%, atunci o solutie ar fi sa montati un dezumidificator de aer. Pentru refacerea zugravelii, va recomandam sa lasati peretele sa se usuce foarte bine (la vara) si apoi sa aplicati o solutie anti-mucegai pe baza de clor si vopsea lavabila anti-mucegai. 
Inainte de a incepe sa aplicam vopseaua lavabila de interior, ne asiguram ca avem la indemana toate uneltele necesare. Avem nevoie de un vas curat, un gratar din plastic sau metal, un trafalet mare si unul mic, ochelarii de protectie. De asemenea, nu uitam sa acoperim cu folie protectoare din plastic usa de interior , parchetul sau pardoseala, mobila si alte unelte din camera, deoarece vor sari stropi de vopsea. Asadar, incepem: citim cu atentie instructiunile de pe cutia vopselei lavabile, ca sa vedem cat de mult trebuie diluata. Turnam vopseaua in vas.
Turnam vopseaua lavabila intr-un vas curat
Poze amenajari - Turnam vopseaua lavabila intr-un vas curat
Peste vopsea turnam cantitatea de apa conform instructiunilor. Ca principiu, este mai bine sa facem o vopsea mai diluata si sa dam 2 straturi pe perete decat un singur strat mai gros.
Turnam apa, ca sa diluam vopseaua
Poze amenajari - Turnam apa, ca sa diluam vopseaua
Amestecam bine vopseaua cu apa, folosind un amestecator mecanic. 

 FAIANTA SI GRESIE

Fainta si amenajarile interioare le putem numi sinonime. In general, preferam sa placam cu gresie si faianta baia, bucataria, holul sau balconul. Modelul si culoarea le alegem astfel incat sa se potriveasca cu restul decoratiunilor si cu designul interior. Ne propunem sa va prezentam modele de gresie si faianta, dar si cum se monteaza, sau mai popular, cum se pune faianta si gresia. Toate aceste lucrari de amenajare exemplificate prin poze si din cand in cand cu video. Colajele foto sunt facute astfel incat sa prezinte pasii importanti ai montarii faiantei sau gresiei.

Renovarea bucatariei presupune, printre alte lucrari, si inlocuirea gresiei si a faiantei. In unele cazuri gresia si faianta s-au umflat, placile s-au spart sau sunt deterioarate si atunci schimbarea se impune ca o necesitate. In alte cazuri nu ne mai place modelul sau culoarea faiantei de bucatarie. Indiferent de situatie, prima etapa este inlaturarea placilor ceramice vechi. Sa vedem cum se face aceasta operatiune si ce probleme pot aparea.
In primul rand, trebuie sa stim ce unelte avem nevoie - o dalta si un ciocan. Spargem faianta incepand cu randul de sus.
Dalta si ciocan
Poze amenajari - Dalta si ciocan
De cele mai multe ori, placile se sparg complet si nu mai pot fi refolosite.
Cum se da jos faianta de bucatarie
Poze amenajari - Cum se da jos faianta de bucatarie
Iata gramada de placi ceramice vechi.
Gramada de placi ceramice
Poze amenajari - Gramada de placi ceramice 
 
Daca dorim sa inlocuim un linoleum lipit pe pardoseala cu gresie, se iveste problema curatarii podelei de adezivul de tip prenadez folosit la lipirea linoleumului. Si uneori nu e chiar o treaba usoara. Cu toate acestea, experienta ne invata ca prenadezul lasat necuratat va impiedica atat turnarea unei sape noi, cat si montarea gresiei pe suprafata respectiva, deoarece sapa sau adezivul de gresie nu vor face priza si se vor umfla. Ce-i de facut? Fie scoatem sapa complet si turnam alta, fie incercam sa indepartam adezivul ramas dupa scoaterea linoleumului. Daca cea de a doua solutie pare mai la indemana, sa vedem cum putem indeparta cat mai bine prenadezul.
Mai intai curatam suprafata cu o solutie solventa speciala pentru indepartarea prenadezului. Aceasta se gaseste in magazinele si supermarketurile de amenajari interioare. Folosim un burete sau o carpa de sters.
Curatare prenadez cu solvent
Poze amenajari - Curatare prenadez cu solvent
Cu toate acestea, solutia nu va indeparta in totalitate adezivul, mai ales daca a fost aplicat in strat gros sau este foarte vechi. Asa ca urmeaza etapa a doua - razuirea suprafetei cu un spaclu.
Razuirea prenadezului cu spaclul
Poze amenajari - Razuirea prenadezului cu spaclul
Chiar si dupa aceea, este posibil ca prin micile denivelari ale podelei sa mai ramana inca adeziv. Ii venim de hac cu o perie din sarma tare.
Curatarea podelei cu o perie din sarma
Poze amenajari - Curatarea podelei cu o perie din sarma
Cam acestea ar fi etapele de curatare a prenadezului de pe o pardoseala din ciment. Acum suprafata poate fi placata cu gresie, se poate monta parchet sau mocheta fara probleme.
Pardoseala din ciment curatata
Poze amenajari - Pardoseala din ciment curatata 
 
Gresie glazurata de interior
De multe ori am trecem prin magazinele cu materiale de constructii uitandu-ne la preturile materialelor de constructii si la produse. Cand trecem pe la raionul de gresia si faianta o multitudine de modele de gresie isi face aparitia si apare momentul deciziei. Si ca lucrurile sa fie si mai interesante, vanzatorul ne intreaba: de care gresie dorim, glazurata sau portelanata?
Normal, vrem cea mai buna gresie. Totusi, ce inseamna glazurat si ce inseamna portelanat? Haideti sa aflam! La inceputurile aparitiei acestei tehnologii de ceramica arsa, placile ceramice se faceau prin asezarea unui strat de lut in cuptor la o temperatura inalta. Rezulta o placa ceramica de aspectul unui ulcior de lut. Ambele fete ale placii erau poroase iar culoarea era data de culoarea pamantului din care era fabricata placa. O noua etapa in procesul de fabricatie a constituit-o inovatia prin care s-a introdus un al doilea pas: acela de a suspune una din fete unui al doilea proces de ardere la o temperatura mai mare decat cea din prima etapa. Astfel a aparut o fata lucioasa, neteda, numita glazura.
Mergand mai departe si tinand un timp mai indelungat placa de ceramica in cuptor la temperatura foarte inalta, vitrifierea se produce in toata masa materialului, rezultand o placa de gresie care seamana la aspect cu marmura sau portelanul. Aceasta se numeste gresie portelanata.
Intrebari si raspunsuri despre gresia glazurata si gresia portelanata:

Intrebare: Care este rezistenta la socuri?
Raspuns: Gresia portelanata este mai rezistenta, fiind potrivita pentru placarea in exterior, in zone cu trafic intens si expuse la socuri. In privinta gresiei glazurate, aceasta este alegerea potrivita pentru interior, insa exista mai multe tipuri de gresie, in functie de duritate, rezistenta la socuri si proprietatile anti-derapante ale suprafetei glazurate.

Intrebare: Ce tip de faianta (glazurata sau portelanata?) este mai rezistenta in baie, acolo unde datorita contactului dintre aerul cald (al aburului) si aerul rece (de afara care intra cand se deschide geamul), pot aparea fisuri pe suprafata faiantei?
Raspuns: In general, gresia este portelanata si se foloseste mai ales pentru placarile exterioare. Pentru uz casnic, in baie se pot alege gresie si faianta glazurata. Daca doriti un material vitrat in profunzime, se poate alege marmura. 


PLACARI EXTERIOARE CU POLISTIREN:

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu